Gå till innehåll
UNDERVATTENSRUGBY

1999 NM

En bild

Överst fr. v: Kristian, Andreas B, Mikael, Martin, Jerry, Patrik
Mitten fr. v: Mårten, Daniel, Niklas, Wojchiech, Andreas C
Sittande fr. v: Fredrik, Gustav, Eric, Janne, Jonas, Johan


Fakta
Mästerskapet spelades i Hämelinna, Finland den 20-21 november 1999.

Artikel från Sportdykaren skriven av Johan Gårdmo:

1999 “THE GOLDEN YEAR” FÖR SVENSK UV-RUGBY!

Herrarna tog guld vid NM och VM, likaså damerna och slutligen så återförde 1999 års J-landslaget guldet där det hör hemma, till Sverige världens bästa uv-rugby nation.

Inför första lägrena så hade vi tappat 9 spelare från föregående års trupp, vilket öppnade möjligheterna för ett helt nytt lag att formas. Med inledande två breddläger där vi inbjudit samtliga klubbar som spelar uv-rugby, kom några nya i form av Skövde och Alingsås. Detta är mycket glädjande men det kunde varit fler klubbar som skickat lite juniorer för en chans att lära sig något nytt av erfarna spelare, för är det något som svensk uv-rugby nu saknar så är det juniorbredd. Vad skall vi göra åt detta?

En vädjan från mig som juniorledare är att ni klubbar ute i Sverige tar och åker på de cuper som finns eller fixa en egen, sedan att ledarna försöker motivera era killar att åka på breddlägrena där kommer att utvecklas något oerhört och kan ta med kunskaper hem till den egna klubben. Efter de inledande två lägrena så hade vi en trupp på 28 personer vilka spelade två uttagningsläger och till slut hade vi landslag-99 klart. När man tar ut ett lag på 15 personer så är det inte de 15 individuellt bästa som alltid tas ut utan de som funkar bäst ihop, så killarna som inte tog plats har ändå en stor del av framgången i Finland.

Laget samlades onsdagen 17 november i Södertälje för att inleda med en träningsmatch mot Telge PB a-lag, vilket var ett bra genrep och en fin möjlighet att spela samman laget. På torsdagen blev det förmiddagsträning i Strängnäs varefter vi släppte killarna fria i Stockholm innan det var dags för färjan över till Åbo. Tidigt framme nästa morgon, fika sedan avfärd mot Hämelinna och incheck på hotellet. Vid åttatiden var det dags för invigningen, och där stod våra rivaler finnarna och danskarna vilka inte tappat någon spelare sedan föregående år. Efter invigning fick vi chans att känna på bassängen och avslutade det hela med uv-fotboll, de andra lagen trodde inte vi var kloka. Lottningen föll sig så att Finland-Danmark inledde där finnarna var minst lika bra som vi anat, seger 17-0, därefter var det våran tur att ta sig an danskarna. Vi tog kommandot direkt i matchen och med 6-0 i halvlek tappade danskarna sugen och slutade att spela boll utan bara ägnade sig åt rugby och andra fulheter, men killarna behöll skärpan och vi avslutade matchen med 10-0. Nästa match var mot finland och taktiken var att vi skulle känna på dem och försöka kartlägga deras spel, eftersom vi båda senare skulle mötas åter i finalen. Finska laget var taggat och tog kommando rejält om machen och vid halvtid är ställningen 0-4 efter ett antal misstag från våran sida. Andra halvlek skruvade vi upp tempot och matchen slutade 1-4, bara till att vila och ställa om till nästa match.

Final, ett laddat lag anfört av lagkapten Janne gick i vattnet för att återerövra vårat guld, matchen börjar och hela första halvlek präglas av ett intensivt spel där vi hade de bästa chanserna. Men ställningen är 0-0 i halvtid och allt känns ändå rätt tryggt, ett par minuter senare gör Niklas Eriksson 1-0 och vilt jubel, och vi tar över mer och mera. Åtta minuter har gått då Janne får ett av sina ryck och trycker i 2-0 målet, och tur är att jag kan ta time-out nu eftersom nästan hela den svenska laget står och hoppar på kanten och har helt glömt bort matchen. Efter time-outen så pressade finnarna på och snart åker en av våra spelare ut för ruffing, kort därefter är det reducerat till 2-1. Nu är anfall det bästa försvaret och vi ligger och trycker på i den finska zonen och ett par minuter innan slut så frispelar Andreas Corlin efter ett gediget arbete i försvaret Patrik Ericsson som sätter 3-1 målet, saken var klar och snart ljuder slutsignalen, vilken underbar revanch. Efter att förlorat mot finnarna de senaste 2 åren under diverse omständigheter så kändes det otroligt skönt att åter stå som segrare. Andreas Corlin utsågs till turneringens bästa spelare och efter prisutdelningen och vårat lilla pusskalas på utmarschen så kunde man pusta ut.

Tjalle och jag vill tacka alla er som varit med under den gångna säsongen, JNM-laget och extra tack till Telge PB som ställde upp som sparring partners. Vi hoppas även att de som är kvar samt de killar som inte kom med storsatsar på EM i Danmark, till de killar som nu är för gamla för juniorrugby, lycka till i framtiden och hoppas att vi får se er i seniorlandslaget framöver.

Resultat
1. Sverige
2. Finland
3. Danmark

Finland-Danmark

17-0

Sverige-Danmark

10-0

Finland-Sverige

4-1

Finland-Sverige

1-3 (Final)


Truppen

1.

Kristian Sörensson


SDK Malmö Triton

2.

Andreas Bergenholtz


SDK Malmö Triton

3.

Andreas Corlin


Sydkustens SDK

4.

Mikael Andersson


DIB Carlskrona

5.

Martin Sandberg


DIB Carlskrona

6.

Jerry Lieberth


Götene/Lidköping

7.

Patrik Ericsson


SDK Malmö Triton

8.

Mårten Kindlund


DIB Carlskrona

9.

Daniel Carlsson


DIB Carlskrona

10.

Niklas Eriksson


Sydkustens SDK

11.

Wojchiech Golowkin


SDK Malmö Triton

12.

Gustav Paringer


SDK Isbjörnarna

13.

Eric Antonsson


DIB Carlskrona

14.

Janne Spasic


Felix DF

15.

Jonas Ljungdahl


Växjö SDK


Johan Gårdmo

LedareFredrik Åström

LedareKällor
Johan Gårdmo
Fredrik Åström

Publicerad: 2022-12-06

Senast uppdaterad: 2022-12-18

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala