Gå till innehåll
UNDERVATTENSRUGBY

2002 NM

En bild

Fakta
Mästerskapet spelades i Hilleröd, Danmark den 16-17 februari 2002.

Den 16-18 februari ägde Nordiska Mästerskapen rum i Hilleröd i Danmark. Helgen innan hade vi haft ett landslagsläger där 24 tjejer var inbjudna. Av dem valdes 15 ut för att representera Sverige.

Truppen bestod av ungefär samma spelare som på EM året innan. Nya var Alexandra Fischer, Johanna Nyberg och Kajsa Engblom. Alla tre mycket träningsmotiverade med goda framtidsutsikter. Välkomna in i gänget! Som coach hade vi den mycket rutinerade Göran Larsson (som 1999 tillsammans med Niklas Grunditz ledde damlandslaget till VM-guld). Till sin hjälp hade han Viktoria Nygren, som också var reserv.

Danskorna
I årets NM deltog bara tre damlag. Danskorna fick nämligen inte vara med för det Danska Sportdykarförbundet. Det har tydligen kommit en ny bestämmelse som säger att man måste ha minst 10 damlag för att få ha ett landslag (om samma hade gällt i Sverige hade vi aldrig haft nåt damlandslag och då gått miste om två VM-guld). Danskorna var till och med villiga att stå för alla kostnader själva för att få spela, men Danska Sportdykarförbundet sa tvärt nej. Vår egen Frida Gillberg började dela ut protestlistor till samtliga lag som deltog i NM:et och fick till slut ihop runt 150 underskrifter. Bra initiativ, Frida! Vi får se vad det mynnar ut i. Då det bara var tre lag som deltog spelades en dubbelserie utan final.

Norskorna
I första matchen mot norskorna tog vi utsimmet och var i anfall. En liten gnista av hopp infann sig. Kanske skulle det bli annorlunda den här gången? Men det varade inte länge, för sedan vände spelet. När norskorna gjort två mål verkade det som vi gett upp och målen började ramla in. De vann både den första och andra matchen stort. Fast norskornas spel såg inte riktigt ut som det brukar göra. Vanligtvis ligger de i ytan, i hörnan, på den sidan som avbytarbänken inte är och bollar runt. Men den här gången befann de sig mer framför korgen och bollade, upp och ner och åt sidorna. Som vanligt låg de med nästan hela laget över halva plan, vilket gav oss några kontringschanser. Tyvärr resulterade inte några av dessa i mål, men det var rysligt nära några gånger!

Finskorna
Vad det gäller finskorna så undrade vi ibland om det inte var ett vattenpololag de skickat till Hilleröd. Större delen av matcherna låg vi i anfall och det enda de försökte göra för att försvara sig var att låsa upp oss, flyta upp i ytan och bilda en klunga. Trots det lyckades vi göra tre mål. Först ut var Linda Zetterlund, sedan följde Helena Wilhelmsson och Ann-Sofi Krakau på. Finskorna var inte i närheten av att göra mål på oss. Den andra matchen var mycket grötig med klungor i ytan hela tiden. Det man kunde göra för att få igång spelet igen var att putta ut klungan så att det kunde bli domar- eller friboll. En gång lyckades de faktiskt komma upp i anfall. Då gjorde de något som liknade norskornas bollande i hörnan. Eftersom de inte var i närheten lika bollskickliga som norskorna är så resulterade det inte i mer än att vi tog bollen och kom upp i anfall igen. Första halvlek förflöt ändå utan mål. Men i mitten av andra halvlek tryckte Ann-Sofi dit ett mål och med det slutade den matchen.

VM-säsong
Vi lämnade Hilleröd med ännu ett silver runt halsen. Jag tror (och hoppas) att laget är mer motiverat att träna nu än någonsin. Nästa år är det VM-säsong. Tro inte att vi ger oss, aldrig någonsin. En vacker dag kommer vi att återta guldmedaljerna…

Ann-Sofi Krakau, revanschsugen silvermedaljör

Resultat
1. Norge
2. Sverige
3. Danmark

Sverige-Finland

3-0

Sverige-Norge

0-10

Finland-Norge

0-16

Sverige-Norge

0-6

Finland-Norge

0-24

Sverige-Finland

1-0


Svenska målskyttar:

Ann-Sofi Krakau

2 mål

Linda Zetterlund

1 mål

Helena Willhelmsson

1 mål


Svenska utvisningar:

Åsa Gustavsson

2 minuter

Madeleine Bengtsson

2 minuter


Truppen

1.

Alexandra Fisher


Felix DF

2.

Kajsa Engblom


Stockholmspolisen

3.

Linda Zetterlund


Felix DF

4.

Åsa Gustavsson


Aqualund

5.

Helena Wilhelmsson


SDK Malmö Triton

6.

Erika Ström


Felix DF

7.

Ann-Sofi Krakau


SDK Malmö Triton

8.

Ing-Mari Lindholm


Felix DF

9.

Madeleine Bengtsson


Felix DF

10.

Caroline Åhman


Isbjörnarna

11.

Frida Gillberg


Felix DF

12.

Johanna Lundqvist


Växjö SDK

13.

Johanna Nyberg


Bottenskraparna

14.

Stina-Cajsa Olsson


Felix DF

15.

Ulrica Blom


Felix DF


Göran Larsson

Ledare

Götene/Lidköping


Victoria Nygren

Ledare och reserv

Gripen

Publicerad: 2022-12-05

Senast uppdaterad: 2022-12-20

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala