Gå till innehåll
Svenska Sportdykarförbundet
Svenska Sportdykarförbundet

Idrottsrörelsens terrorberedskap

Riksidrottsförbundet, MSB och Polismyndigheten samarbetar intensivt för att förstärka säkerhetsinsatserna mot terrorhot riktade mot idrottsevenemang.

I augusti 2023 höjde Säkerhetspolisen terrorhotnivån till högt hot (nivå 4). Denna åtgärd togs utan en specifik händelse i åtanke, men snarare för att markera att hotbilden förblir påtaglig under en längre tid. Målet med denna höjning är att uppmärksamma samhället på att anpassa sina säkerhetsåtgärder för att minimera risken för incidenter.

Arrangörerna av idrottsevenemang, där ett stort antal människor samlas på en specifik plats och tid, har alltid ett betydande ansvar för att säkerställa evenemangets trygghet och säkerhet. För att minimera risken för exempelvis terrordåd, implementerar arrangörer långsiktiga och strategiska säkerhetsåtgärder. Sedan 2018 har Riksidrottsförbundet aktivt arbetat med att stärka säkerhetsarbetet genom att tillsammans med Polismyndigheten och MSB genomföra utbildningen "Idrottsrörelsens terrorberedskap".

"Idrottsrörelsens terrorberedskap" har tagits fram för att öka medvetenheten bland idrottsevenemangsarrangörer om terrorhoten och för att demonstrera vilka åtgärder som kan vidtas för att minska risken för incidenter. Utbildningen utgör en central del av det förebyggande arbetet och har genomförts på flera platser runtom i landet.

Webbutbildning i terrorberedskapÖppnas i nytt fönster.
MSB:s film om hur du kan agera vid ett attentatÖppnas i nytt fönster.
Förebyggande åtgärder vid utlandsresorÖppnas i nytt fönster.
Mall för krisplan Öppnas i nytt fönster.

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala